Podpisany załącznik na edoreczenia.gov.pl w formacie XML

w eDoręczeniach pojawiła się opcja (wcześniej nie widziałem) podpisu załącznika. Jeśli jest to pdf to nie ma problemu. Gorzej kiedy jest to dokument doc. Wtedy tworzy się plik xml (Nazwa-sig.doc.xml) którego EZD nie potrafi otworzyć.

Odpowiedź z wsparcia mnie nie pocieszyła:

“ponieważ nie jest to plik podpisu zewnętrznego .xades, tylko XML utworzony z wzoru z ePUAP. Wskazany plik można dodać do folderu Robocze na portalu ePUAP, następnie po wejściu w wiadomość na dole będzie możliwość pobrania”.

Kto ma czas na takie rzeczy żeby logować się do wymierającego ePUAPu. Czy EZD nie powinno jednak potrafić takich rzeczy?

Zamiast ułatwiać robią się coraz większe problemy.

Sprawdź, czy mój mały przyjaciel sobie z tym poradzi. Plik HTML otwierasz w przeglądarce i dalej to już raczej prosto.

1 polubienie

Sam sobie odpowiem. Nie poradzi sobie. Na razie. Zaktualizuję przyjaciela, żeby obsługiwał również tego typu pliki.

A funkcjonalność bardzo fajna. Ułatwi to obywatelom podpisywanie dokumentów. Bo to teraz jest droga przez mękę dla niektórych.

Przed podpisem

Po podpisie

Poprawka dodana. Można testować :slight_smile:

Jako ciekawostkę podam, że EZD PUW wypakowuje ten załącznik, a sam XML jest zwyczajnym ePismem ePUAP-owym. Tak wygląda w EZD PUW.

A taki efekt po załadowaniu XML-a do koszulki. Rozpakowany załącznik pojawia się automatycznie.
Screenshot from 2026-03-04 20-16-08

Wielkie dzięki.

Pytanie , skoro w EZD PUW działa tak jak na logikę działać powinno to czemu nie w EZD RP?

Oczywiście pytanie nie do Ciebie :wink: