Przy próbie wysłania podpisanej tabeli w excelu, a więc z plikiem podpisu xades pojawił się błąd informujący że nie ma możliwości wysyłki pliku z takim rozszerzeniem.
Zdaję sobie sprawę że to raczej wina samych eDoręczeń, ale może jakies prace są prowadzone aby takie pliki dało się wysyłać?
Marcinie, czy to jest zwykły plik czy jakiś plik z konkretnym rozszerzeniem, w jaki sposób chcecie wysłać plik za pomocą ePUAP?
Próba wysyłki przez eDoręczenia do Urzędu Wojewódzkiego. Gdyby to działało byłoby wygodniej niż ePUAPem ponieważ nie trzeba tworzyć dodatkowego ePisma.
Tabela, która prubowaliśmy wysłać to zwykły xls, do którego po pdosaniu w EZD tworzy się plik o takiej samej nazwie ale z rozszerzeniem xades.
W samych eDoręczeniach nie przepuszcza takiego pliku ponieważ jest tam bezsensowny wymóg:
“Nieprawidłowa nazwa pliku. Niedozwolone znaki to: ~#%&*:<>?!/{|} oraz znaki białe”, nazwa pliku to
załączniki do wniosku WDK.3111.1.2024.xls.xades, czyli przeszkadzaja spacje w nazwie. Po usunięciu spacji plik został wysłany. Z drugiej strony w EZD nazwy plików muszą się składac z conajmniej dwuch wyrazów, więc tu spacja być musi.
Edycja: Wysyłka z portalu eDoręczeń niby sie udała, ale w wysłanych nie ma tej wiadomości, co więcej z COI najpier dostałem odpowiedź:
"Prosimy o zmianę nazwy dodawanego załącznika, na np “zalacznik” i ponowną próbę dodania pliku "
A kiedy odpisałem że usunięcie spacji pomogło odpisali mi:
"Rozszerzenia typu xades nie ma na liście dozwolonych plików. Sugerujemy wówczas przesłani pliku w paczce .zip.
Wymagania co do plików określa regulamin usługi po stronie Poczty Polskiej:
Przekazujemy Państwa zgłoszenie do Operatora Wyznaczonego, w celu podjęcia decyzji w dalszym rozwoju aplikacji. "
Dopiero teraz zauważyłem że jednak mimo braku błędów plik nie został wysłany, ale na liście rozszerzeń xades jest
Ważne pytanie - czy plik był podpisany podpisem zewnętrznym czy wewnętrznym?
Domyślnie jest zewnętrzny i takim tez został podpisany
Na pytanie o nazwy plików bez spacji dostałem taką oto odpowiedź:
Uprzejmie informujemy, że spacja, jako tzw. biały znak, nie jest widoczna na ekranie, ale może być interpretowana przez system informatyczny. W przypadku, gdy nazwa pliku zawiera spację, system może interpretować każde słowo jako oddzielny plik, co może prowadzić do wystąpienia błędów.
Jak sie to ma do naz plików w EZD gdzie muszą być dwa wyrazy?
I jeszcze to, bo troche drążyłem:
Bardzo dziękujemy za wyrażenie swojej opinii. Informujemy, że zgodnie z odpowiedzią od Operatora Wyznaczonego czyli Poczty Polskiej, nie ma prac nad umożliwieniem w plikach używania spacji w usłudze. Tak jak udzielono odpowiedzi wcześniej, spacje w nazwach pliku mogą być problematyczne w dalszym przetwarzaniu dokumentu, gdyż oprogramowanie może rozpoznawać spacje jako znak oddzielający argumenty podawane na wejściu, podobnie znak spacji jako symbol oddzielający słowa może oznaczać, że ciąg znaków można przenosić między wierszami, po dalszym przeformatowaniu tekstu oba fragmenty zostają rozdzielone znakiem końca wiersza, co w dalszym przetwarzaniu pliku może już stanowić problem niejednoznaczności. Zgodnie z regulaminem Operatora, nie ma na tę chwilę możliwości dodania pliku ze spacją.
Marcin, spróbuj dodać myślnik pomiędzy wyrazami jako separator.