Ucięty numer RPW na etykiecie

Dzień dobry,

Czy da się coś zrobić, aby nie ucinało numeru RPW na etykiecie?
Drukarka Zebra ZD421, ustawiona w Naskdesk jako ZPL. Etykiety 50x25.
Próbowałem różnych kombinacji w ustawieniach etykiety na profilu użytkownika, żadne z nich nie powoduje przesunięcia w dół.

Przesunięcie na sterowniku drukarki w systemie Windows nic nie daje.

Dzień dobry,

proszę spróbować zwiększyć wartość w polu “Wysokość”. Etykieciarka pomyśli, że etykieta jest wyższa i próbując zmieścić napis - przesunie go w dół.
Takie małe “oszustwo” bo nie ma tu ustawień marginesów ani pozycjonowania treści :wink:

Mam nadzieję, że zadziała.
Miłego dnia.
Tomasz Skwarka

Niestety to też nie pomaga. Wygląda na to, że bez względu na wysokość etykiety drukarka dostaje polecenie ZPL aby drukować od punktu Y=0. Przydałaby się tutaj opcja przesunięcia lewo/góra w mm.

Dzień dobry,
u nas troszkę inne wymiary. Zależy pewnie od drukarki, wielkości etykiety, druk EPL/ZPL. My ustawienia sprawdzaliśmy też w drukarce, żeby dopasować idealny wydruk.:slight_smile:
250
50
30
15
2
4
8
2

My mamy takie ustawienia dla Etykiety 50x30

My mamy bardzo podobnie jak u Państwa. Proponuję zmniejszyć szerokość paska kodu kreskowego z 2 na 1. Z wartością 2 dobrze skanuje wam quickscan?

Tak, u nas wartość 2 szerokość paska jest OK, jak dam 1 to się zbyt mocno kompresuje pasek i nawet czytnik kodów go nie czyta.

Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoimi ustawieniami. Niestety co bym nie robił - numer RPW ucina. Póki co zostawiam jak jest. Może kiedyś pojawi się opcja wymuszenia przesunięcia od strony EZD.

Proponuję jeszcze poszperać w ustawieniach drukarki. Metodą prób i błędów, aż do zgrania :slight_smile: Trzymam kciuki

Jeśli ustawienia etykiety są prawidłowe to spróbujcie zrobić kalibrację drukarki.

Spróbuj tego: https://www.youtube.com/watch?v=gy8S9pKm3xs

Ja po pierdyliardzie różnych metod i porad dopracowałem się 100% pewnej metody kalibracji Zebra GK420t (poniżej jest wspomniane EZD PUW, ale to nie ma znaczenia):

Jako, że nie znajdziesz nigdzie oficjalnej dokumentacji, ani pomocy w sprawie problemów z drukarką Zebra, podaję własny sposób radzenia sobie z rozkalibrowaniem drukarki wypracowany po przeczytaniu materiałów producenta i własnych doświadczeniach:

Nie trzeba nic konfigurować w systemie Windows.

1. W EZD PUW trzeba ustawić nazwę drukarki oraz tryb EPL. Reszta ustawień dotycząca drukarki w ustawieniach użytkownika żadnego znaczenia nie ma.
  2. Sterownik należy zainstalować na czysto, nic nie ustawiać, nie jest to potrzebne.
  3. No i zasadnicza procedura dokonywana na drukarce:

Pierwszy krok: Przywrócenie ustawień fabrycznych.

1. Naciskamy i trzymamy przycisk FEED, dioda zielona będzie mrygać w następującej sekwencji:
  • (jedno mrygnięcie)
  • (dwa mrygnięcia)
  • (trzy mrygnięcia)
  • (cztery mrygnięcia)
  1. Po czterech mrygnięciach puszczamy przycisk FEED.

Drukarka przywróci ustawienia fabryczne i dokona automatycznej kalibracji.
Czekamy cierpliwie, aż przestanie wykonywać operacje, a zielona dioda będzie świecić się ciągle na zielono.

Drugi krok: Ustawienie właściwej szerokości etykiety

1. Naciskamy i trzymamy przycisk FEED, dioda zielona będzie mrygać w następującej sekwencji:
  • (jedno mrygnięcie)
  • (dwa mrygnięcia)
  • (trzy mrygnięcia)
  • (cztery mrygnięcia)
  • (pięć mrygnięć)
  1. Po pięciu mrygnięciach puszczamy przycisk FEED.

Drukarka zaczyna drukować szerokości etykiet w kolejności od najwęższej do najszerszej.
Na stanowisku kancelaryjnym po wydrukowaniu trzeciej w kolejności etykiety (32 mm) naciskamy krótko przycisk FEED i puszczamy. Jeśli masz inną szerokość etykiet, to musisz patrzeć, która szerokość ci pasuje i wtedy zatwierdzasz ją przyciskiem FEED.

Drukarka zapamięta wybraną szerokość etykiety i przestanie drukować kolejne szerokości etykiet.

Operacja zakończona. Tę operację wykonujemy raz na dowolnym stanowisku kancelaryjnym, bo ustawienia są zapisywane w pamięci drukarki.

Ja mam w swoim systemie takie ustawienia

ale też sprawdź ustawienia w NASK Desk ja mam takie dla drukarki ZEBRA ZD421 300dpi

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi,

Ostatecznie pomogła ponowna kalibracja, ale fizycznymi przyciskami drukarki (wcześniej robiłem kalibrację z poziomu sterownika Windows w menu “Konserwacja”).
Zrobiłem wg tego i teraz jest OK:

No właśnie nad tym też się zastanawiałem, ale tutaj przeczytałem, że “rekomendowany jest ZPL:

jak przestawiłem na ZPL to mi z drukarki wychodziły dziwne rzeczy, po za tym znalazłem to na oficjalnym kanale youtube EZD RP

https://www.youtube.com/watch?v=M9gMdzRYm5k&list=PLX4bu54E7hyMt1EwtpXDBBw0mDQi9YVfg&index=2

czas 8:05

EPL o ile pamiętam jest językiem, który jest wyłącznie dostępny dla drukarek Zebry. Drukarki innych producentów to raczej go emulują. Dlatego rekomendowany jest ZPL, ale jeżeli macie drukarki Zebry to można próbować EPL.

Hmmm… a więc 2 przeciwstawne rekomendacje producenta oprogramowania?
Która jest właściwa? :slight_smile:

Proszę spróbować 203,47,24,10,3,4,8,1