po podniesieniu naszego środowiska testowego do v. 21.21.7 (B) na własnych serwerach zniknął nam moduł procesów zewnętrznych (BPMN). Wszystkie uprawnienia związane z modułem są nadal w systemie, nadal są dostępne wcześniej utworzone procesy, jednak w widoku administratora zniknął odpowiedzialny za procesowość kafelek. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał? W opisie zmian nigdzie nie znalazłem informacji o usunięciu modułu. Napisałem do naszego opiekuna w NASK, ale chciałem zapytać jak wygląda sytuacja u osób, które podniosły system do v. 21.21.7 niezależnie czy to wersja A czy B.
Mamy ten sam problem. Wysłaliśmy zgłoszenie do NASK I otrzymaliśmy odpowiedź:
“Dzień dobry,
ze względu na zmiany w polityce licencyjnej Camundy, o którą oparte jest rozwiązanie “procesy zewnętrzne”, podjęliśmy decyzję o nie rozwijaniu i nie utrzymywaniu tego narzędzia. Tym samym wsparcie i szkolenia w tym zakresie na tą chwilę są niedostępne.
Rozpoczęliśmy już prace nad nowym, mamy nadzieję uniwersalnym narzędziem, które zrealizuje potrzeby Partnerów w tym zakresie. “
Prace nad tą platformą zaczęli niedawno (pierwsze konsultacje odbyły się w wakacje), więc to zapewne nie będzie okres najbliższych tygodni, czy miesięcy, kiedy to nowe rozwiązanie wdrożą.
Wielka szkoda, że takie zmiany wprowadzane są bez uprzedniego poinformowania użytkowników. My co prawda nie zaczęliśmy jeszcze używać Camundy, ale w obecnej sytuacji się cieszę, ponieważ niespodziewane wyłączenie to masa problemów z obiegami, które często wynikają ze zmodyfikowanych zarządzeń.
A już totalnie dziwi brak informacji w opisie zmian.
Aby włączyć ponownie Procesy BPMN należy w deploymencie o nazwie ‘ezdrp-api’ na środowisku rancher ustawić podane zmienne na ‘enabled’: Ezdrp_Feature_NoweZadania, Ezdrp_Feature_Bpmn.