Procesy zewnętrzne BPMN

Dzień dobry,

po podniesieniu naszego środowiska testowego do v. 21.21.7 (B) na własnych serwerach zniknął nam moduł procesów zewnętrznych (BPMN). Wszystkie uprawnienia związane z modułem są nadal w systemie, nadal są dostępne wcześniej utworzone procesy, jednak w widoku administratora zniknął odpowiedzialny za procesowość kafelek. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał? W opisie zmian nigdzie nie znalazłem informacji o usunięciu modułu. Napisałem do naszego opiekuna w NASK, ale chciałem zapytać jak wygląda sytuacja u osób, które podniosły system do v. 21.21.7 niezależnie czy to wersja A czy B.

Pozdrawiam

1 polubienie

Mamy ten sam problem. Wysłaliśmy zgłoszenie do NASK I otrzymaliśmy odpowiedź:

“Dzień dobry,

ze względu na zmiany w polityce licencyjnej Camundy, o którą oparte jest rozwiązanie “procesy zewnętrzne”, podjęliśmy decyzję o nie rozwijaniu i nie utrzymywaniu tego narzędzia. Tym samym wsparcie i szkolenia w tym zakresie na tą chwilę są niedostępne.

Rozpoczęliśmy już prace nad nowym, mamy nadzieję uniwersalnym narzędziem, które zrealizuje potrzeby Partnerów w tym zakresie. “

Prace nad tą platformą zaczęli niedawno (pierwsze konsultacje odbyły się w wakacje), więc to zapewne nie będzie okres najbliższych tygodni, czy miesięcy, kiedy to nowe rozwiązanie wdrożą.

o, a to niespodzianka.

Wielka szkoda, że takie zmiany wprowadzane są bez uprzedniego poinformowania użytkowników. My co prawda nie zaczęliśmy jeszcze używać Camundy, ale w obecnej sytuacji się cieszę, ponieważ niespodziewane wyłączenie to masa problemów z obiegami, które często wynikają ze zmodyfikowanych zarządzeń.

A już totalnie dziwi brak informacji w opisie zmian.

1 polubienie

Warto może tu wspomnieć, że CIB Group rozwija oraz świadczy wsparcie forka Camundy 7.
CIB offers a fork of the Camunda 7 BPM engine with CIB seven
Znalazłem to szukając alternatywnych rozwiązań.

Może całkowite porzucanie Camundy nie jest dobrym pomysłem i można go dopuścić do dalszego stosowania?

Aby włączyć ponownie Procesy BPMN należy w deploymencie o nazwie ‘ezdrp-api’ na środowisku rancher ustawić podane zmienne na ‘enabled’: Ezdrp_Feature_NoweZadania, Ezdrp_Feature_Bpmn.

U nas zadziałało.