mam problem z uzyskaniem dostępu do zakładki Schematy Procesów w panelu Administracja. Mimo posiadania przydzielonego uprawnienia Administracja.SchematyProcesow, w części administracyjnej brak odpowiedniego widoku. Uniemożliwia to niestety tworzenie i zarządzanie schematami procesów BPMN w aplikacji.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Należy mieć nadane uprawnienie: Administarcja.Procesowość - Uprawnienie nadrzędne, wymagane do wyświetlenia kafelka Procesy zewnętrzne, który zawiera wszystkie komponenty niezbędne do tworzenia procesów zewnętrznych: Kreator szablonu pdf (Razor), Formularze, Szablony PDF i Schematy procesów.
Aby pojawiły się w Kafelku Procesy zewnętrzne (BPMN) wskaznae wyżej komponenty:
Kreator szablonu pdf (Razor), Formularze, Camunda Cockpit, Szablony PDF oraz Schematy procesów, należy oprócz wyżej wskazanego uprawnienia: Administarcja.Procesowość mieć zainstalowany silnik procesów Camunda.
Uprawnienie Administracja.SzablonyPDF - umożliwia wyświetlenie kafelka Administracja > Procesy zewnętrzne (BPMN) > Szablony PDF.
Umożliwia dodawanie szablonów HTML tworzonych w edytorze Razor, wykorzystywanych następnie w procesach zewnętrznych do generowania dokumentów w formacie PDF
Uprawnienie Administarcja.Formularze - umożliwia wyświetlenie kafelka Administracja > Procesy zewnętrzne (BPMN) > Formularze. Wybranie opcji umożliwia otwarcie zewnętrznej aplikacji ezdrp-forms, w której administrator ma możliwość tworzenia własnych formularzy, wykorzystywanych w procesach zewnętrznych.
bardzo dziękuję za informacje. Jednakże, mimo spełnienia opisanych przez Pana warunków (instalacja Camundy oraz przydzielone uprawnienia), kafelek nie pojawia się. Czy może to mieć związek z wersją aplikacji 19.4?
Ponadto zastanawia mnie odpowiedź Pana Łukasza Markiewicza do innego tematu na forum, w którym Pan Łukasz wskazuje datę 1 kwietnia br. jak dzień uruchomienia modułu obsługującego procesowość w EZD RP. Czy zatem na okolice tej daty planowane jest wydanie nowej wersji, przez co powinienem wstrzymać się z aktualizacją wersji?
Na wersji chmurowej (przyajmniej na teście) 19.7.18 nie ma jeszcze widocznego “kafla” procesowość (w sekcji administracja), więc obsługa procesów na razie nie działa
opracowaliśmy nową dokumentację dotyczącą procesowości w ty integracji z Cammunda, dokumentacja jest weryfikowana przed publikacją - prosimy o chwilę cierpliwości.
Witam Szanowne Grono, mam podobny problem, też nie mam dostępu do kafla “schematy procesów” pomimo posiadania uprawnień “Administracja.SchematyProcesow” na poziomie Instytucja, robię to z poziomu konta administratora podmiotu, więc teoretycznie dostęp powinien być, chyba że czegoś nie zauważyłem albo coś pominąłem.
Co ciekawe dodając to samo uprawnienie dla innego użytkownika, użytkownikowi pojawia się zakładka “administracja” ale w środku jest pusto, brak kafli.
Instalacja on-premise, testowa. Wersja najnowsza 21.11.11 (B), wcześniej byłem na starszej wersji i tam było tak samo.