Jak zmienić certyfikat ePUAP w EZD RP

Dzień dobry,

Na stronie epuap.gov.pl jest informacja: W dniu 13.07.2026 o godzinie 22:00 planowana jest zmiana certyfikatu, którym podpisywane będą koperty SOAPowe dla usług sieciowych systemu ePUAP oraz PZ. Systemy zintegrowane, które weryfikują odpowiedź z serwerów ePUAP oraz PZ powinny zaktualizować trustore po swojej stronie. Certyfikaty z kluczem publicznym udostępniliśmy na stronie https://epuap.gov.pl, karta: Strefa Urzędnika → Pomoc → Dla Integratorów → „Specyfikacja WSDL” Plik: ePUAP_WS_2 (dla usług sieciowych ePUAP) oraz PZ_WS_1 (dla usług sieciowych PZ).

Czy trzeba podmienić certyfikat w EZD RP? Jeśli tak to w jaki sposób to zrobić?

Dziękuję za pomoc

Dzień dobry,
może te linki pomogą
.Co należy zrobić, gdy wygaśnie certyfikat ePUAP? – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP
.Administracja usługą ePUAP – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP
:wink:

Dzień dobry,

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ wydaje mi się, że podręcznik opisuje co zrobić gdy wygaśnie lokalny certyfikat a tutaj epuap zmienia certyfikat globalnie. Czy w takiej sytuacji trzeba coś zrobić inaczej?

Pozdrawiam

Coś takiego jeszcze znalazłam
.Dla Integratorów - Profil zaufany - Portal Gov.pl
Pomoc dla Integratorów

Zapoznaj się z dokumentami, które dotyczą integracji z Węzłem Krajowym. Dokumenty dla integratorów publikowane są w Biuletynie Informacji Publicznej (BIP).

Dokumenty:

Dokonałem teraz testu konfiguracji w okienku Administracja > ePUAP > konfiguracja ePUAP i napisało że OK

Posiadam EZD EP na instancji SaaS w NASK

W EZD RP nie ma potrzeby wymiany tych certyfikatów. Konkretnie chodzi mi o ten certyfikat WS2 i WS1.

Dziękuję wszystkim za pomoc :smiley:

Pozdrawiam!