serwer aplikacyjny jest jeszcze w teorii - to znaczy nie postawiłem wirtualnej maszyny
postawiłem pierwszy serwer NFS, teraz drugi database a trzeci aplikacje jeszcze nie postawiony
one wszystkie stoją na tej samej maszynie fizycznej - ale to raczej nie o to chodzi
czyli ansibles ma być instalowane na serwerze aplikacyjnym a nie database ? jeśli tak to coś nie tak w instrukcji skoro jest ansibles w punkcie 2.4 czyli serwer database
ansible instaluje Pan na serwerze gdzie będzie aplikacja. W pliku inventory podaje Pan dane do serwera gdzie jest db.
No instrukcja jest jaka jest
Na tym etapie mamy gotowe następujące elementy:
serwer Ubuntu,
serwer Ubuntu z Git oraz Ansible,
rozpakowaną paczkę instalacyjną baz danych dla EZD RP.
Nie testowałem instalacji db i serwera app na jednym serwerze, choć teoretycznie jeśli dobrze skonfiguruje się plik inventory to też powinno działać.
Czy ręczne wywolanie sshpass u Pana działa czy też rozłącza?
Hej koboldzisko!
Mi również na tym etapie restartował się serwer bez możliwości podglądu logów, więc polecam dopisać -v | tee playbook_output.log (czyli ansible-playbook -b -K databases.yaml -v | tee playbook_output.log), żeby po restarcie na spokojne wejść do pliku playbook_output i podejrzeć poświadczenia do baz danych.
Jeśli chodzi o to, że dostajesz komunikat o braku ansible - tak jak pisał Piotr1, według instrukcji NASK’u nie instalujemy ansible globalnie na serwerze a jedynie używamy wirtualnego środowiska, więc po restarcie musisz raz jeszcze w katalogu ansible użyć source ./hacking/env-setup.