Instalacja testowa serwer database POSTGRESQL błędy przy konfiguracji

Witam, instaluję środowisko testowe wg podręcznika:

https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/instrukcja-instalacji-ezd-rp-srodowiska-testowe-rozwojowe-edukacyjne/

dochodzę do punktu 2.10 czyli polecenia

ansible-playbook -b -K databases.yaml

i rozłącza mi ssh a jak instaluje z poziomu hyper-v to wylogowuje mnie - więc nie mam ostatniego ostatniego widoku ile errorów

do tego momentu cała instalacja bez błędów - ubuntu server 22.04.5,

przy ponownej próbie polecenia dostaje komunikat że nie ma ansible i instalację powtarzam od początku

czy ktoś miał coś takiego albo skąd wziąć logi dlaczego mi wywala instalację ?

ansible pokazuje coś w polach failed? ew. proszę zobaczyć w /var/log/

nie dostaję wyników polecenia ansible-playbook

a w /var/log mam to:

na które mam patrzeć ?

tu widać że nic nie ma, a w katalogu gdzie pobrał Pan klona ansible z git?

czy na serwerze gdzie jest db, rabbit , redis firewall jest wyłączony?

to jest katalog ansible

jak wpiszę ansible –version to mam komunikat że ansible not found

nie dotykałem firewalla - w instrukcji nic nie pisze żeby go wyłączać

trzeba wyłączyć firewalla, ansible nie znajduje bo nie ustawia się zmienna środwiskowa. Musi ją Pan wywołać np.

source ./hacking/env-setup

z tego katalogu Pan zrzut zrobił

Dodam, że ansible odpala Pan z serwera aplikacyjnego. Czy psql jest u Pana na tym samym serwerze? Widać log psql u Pana w /var/log/

obraz

wyłączyłem firewalla

co do ansible z serwera aplikacyjnego - w instrukcji instalacji pisze że ma być tam gdzie postgresql

próbuje postawić jeszcze raz przy wyłączonym ufw i wywaliło mi z tego co zauważyłem po

redis-append-install

wylogowało mnie

Prezentujemy opis przykładowej instalacji złożonej z:

• serwera NFS – 1 × Ubuntu (storage NFS) – 2 vCPU, 4 GB RAM, minimum 100 GB dysku

• serwera bazodanowego – 1 × Ubuntu (baza danych PostgresSQL, RabbitMQ, Redis) – 6 vCPU, 12 GB RAM, minimum 100 GB dysku

• serwera aplikacyjnego – 1 × Ubuntu (master 1, Rancher) – 16 vCPU, 48 GB RAM, minimum 200 GB dysku

hmm błąd przez to że za mało ramu i procesorów przydzieliłem ?

No dobra poprawię to i będę testował co dalej

Dziękuję za nakierowanie i miłego dnia

NASK oparł instrukcję wydzielając bazę, redisa i rabbita na osobnej instancji od serwera aplikacyjnego. Nie chodzi mi tu o przydziały.

Jeżeli Pan ma serwer aplikacyjny na tym samym serwerze co db to chce się Pan łączyć sam do siebie przez ssh (plik inventory).

Wydaje mi się, że tu gdzieś się Pan z tym pogubił stąd błędy.

Proszę spróbować instalację na serwerza aplikacyjnym tak jak zaleca to Nask ( info w moim poście powyżej)

serwer aplikacyjny jest jeszcze w teorii - to znaczy nie postawiłem wirtualnej maszyny

postawiłem pierwszy serwer NFS, teraz drugi database a trzeci aplikacje jeszcze nie postawiony

one wszystkie stoją na tej samej maszynie fizycznej - ale to raczej nie o to chodzi

czyli ansibles ma być instalowane na serwerze aplikacyjnym a nie database ? jeśli tak to coś nie tak w instrukcji skoro jest ansibles w punkcie 2.4 czyli serwer database

chyba że w pliku inventory powinienem dać inny adres serwera - ja dałem adres tego serwera database

ansible instaluje Pan na serwerze gdzie będzie aplikacja. W pliku inventory podaje Pan dane do serwera gdzie jest db.

No instrukcja jest jaka jest :wink:

Na tym etapie mamy gotowe następujące elementy:

serwer Ubuntu,
    serwer Ubuntu z Git oraz Ansible,
    rozpakowaną paczkę instalacyjną baz danych dla EZD RP.

Nie testowałem instalacji db i serwera app na jednym serwerze, choć teoretycznie jeśli dobrze skonfiguruje się plik inventory to też powinno działać.

Czy ręczne wywolanie sshpass u Pana działa czy też rozłącza?

Hej koboldzisko!
Mi również na tym etapie restartował się serwer bez możliwości podglądu logów, więc polecam dopisać -v | tee playbook_output.log (czyli ansible-playbook -b -K databases.yaml -v | tee playbook_output.log), żeby po restarcie na spokojne wejść do pliku playbook_output i podejrzeć poświadczenia do baz danych.
Jeśli chodzi o to, że dostajesz komunikat o braku ansible - tak jak pisał Piotr1, według instrukcji NASK’u nie instalujemy ansible globalnie na serwerze a jedynie używamy wirtualnego środowiska, więc po restarcie musisz raz jeszcze w katalogu ansible użyć source ./hacking/env-setup.

Panowie dziękuję za czas i pomoc - wracam do testowania i będę instalował ansible na serwerze do aplikacji.

Ilość maszyn nie powinna mieć znaczenia, często w ramach testów robię wszystko na jednym ‘serwerze’ (nfs, apka, db itp).