Instalacja problemy

Witam,

Mam, problem, zainstalowałem zgodnie z dokumentacją środowisko testowe, niby wszystko na zielono status running w logach też jakiś problemów nie widzę a mimo to próbując się dostać do ezdrp-web czy kuip-web dostaje 404, w powyższych podach znalazłem tylko info że nie mógł się wykonać skrypt nadpisania/etc/resolv.conf na nameserver 127.0.0.1, ale czy to powoduje te problemy to nie wiem, czy ktoś maił podobnie? Może ktoś jest mnie wstanie naprowadzić na trop rozwiązania tego problemu? Nadmienię że instaluje najświeższą wersję. wszystko postawione na RHEL9

Witam,

ja bym zaczął od próby zainstalowania na systemie wymienionym w instrukcji tj. na Ubuntu Server 22.04 LTS.

Niestety mamy inny standard. Poza tym System operacyjny to tylko skorupa, wszystko się odbywa w kontenerach. Docelowo jak by nam EZD odpowiadało to i tak musiało by być to postawione na RHEL.

Witam,
Też chcemy postawić EZD RP na RHEL9, czy zarządzasz kontenerami poprzez OpenShift?

Kubernetes zgodny z instrukcja

Witam, podczas instalacji bazy danych po wykonaniu kroku ‘2.9 Instalacja usług’, serwer bazodanowy restartuje się i konfiguracja wraca do kroku '2.3 Instalacja Ansible 2.12.2. Nie wyświetla się podsumowanie z danymi dostępowymi do baz danych. Czy ktoś napotkał podobny problem?

Ansible na koniec działania musi zrestartować serwer, więc instalujesz serwer bazodanowy z serwera Master. Wtedy bazodanowy się zrestartuje, ale ty widzisz podsumowanie z hasłami, bo Master się nie resetował. Ansible dlatego ma w plikach konfiguracyjnych hasło do serwera bazodanowego i jego adres.

Chyba że się łączysz z serwerem master np. przez noVNC, który przesyła obraz w trybie konsoli graficznej a nie tekstowym, co sprawia że nie możesz przewinąć obrazu do góry i skopiować tekstu, który tam jest ale go po prostu nie widzisz. Dlatego z serwerem najlepiej łączyć się przez Putty.

Tyle mogę powiedzieć nie mając więcej danych.

Tak jak napisał @Michal1
Możesz też zrobić coś takiego

ansible-playbook -b -K databases.yaml | tee wynik.txt

Wynik playbooka zostanie również zapisany do pliku wynik.txt, gdzie później logując się na serwer, gdzie uruchamiałeś ansibla w pliku będziesz miał dostęp do danych potrzebnych w kolejnych krokach.

Tak informacyjnie, instalowaliśmy testowo EZD RP na RHEL w wersji 9.5 i poszło, więc możliwe, że któryś z punktów został pomięty może zostały pomięte snippety.

Snippety zostały zainstalowane, zrobiem wszystko krok po kroku, jest jeszcze pytanie czy instalowaliście na czystym rhel9.5 czy może z hardeningowanym, bo ja instalowałem na zabezpieczonym według CIS v2, pomijając FW i SElinuxa. Może tu jest jakiś problem

Czysta instalacja, bez dodatkowych zabezpieczeń.

Czy krok 3 czyli instalację aplikacji (klient NFS + docker + rancher + system RKE2) wykonujemy na tym serwerze: 1 × Ubuntu (storage NFS) – 2 vCPU, 4 GB RAM czy ma master?

Opisywane kroki wykonujesz na serwerze master.

No własnie skonczylem instalacje swierzej wersji na niezabezpieczonym systemie i teraz kuip-web lub ezdrp-web wogole sie nie uruchamia nawet nie dostaje 404, wiec hardening nie był powodem nie działania aplikacji.