Instalacja nfs nfs-subdir-external-provisioner

dzień dobry
mam problem z instalacją środowiska testowego wg instrukcji. Zaciąłem się na instalacji nfs, poniżej logi widoczne w rancherze
zasób nfs ręcznie mountuje się i jest zapisywalny

helm install --namespace=ezd --timeout=10m0s --values=/home/shell/helm/values-nfs-subdir-external-provisioner-4.0.18.yaml --version=4.0.18 --wait=true nfs /home/shell/helm/nfs-subdir-external-provisioner-4.0.18.tgz 2024-11-22T12:52:20.122479131Z creating 7 resource(s) 2024-11-22T12:52:20.152329027Z beginning wait for 7 resources with timeout of 10m0s 2024-11-22T12:52:20.166379882Z Deployment is not ready: ezd/nfs-nfs-subdir-external-provisioner. 0 out of 1 expected pods are ready

Deployment is not ready: ezd/nfs-nfs-subdir-external-provisioner. 0 out of 1 expected pods are ready

ostatni komunikat się powtarza aż dostanie time out

Witam,

na jakiej wersji ubuntu wykonywana jest ta instalacja, czy w pliku export dodany został adres IP i czy na serwerze nfs został wyłączony firewall?

wersja ubuntu: ubuntu server 24.04 LTS
plik exports wygląda tak: /nfs 172.16.1.1(rw,sync,no_subtree_check)
firewall na nfs : inactive
mogę zamountować zasób z palca poleceniem: sudo mount -t nfs 172.16.1.3:/nfs /media/nfs/

Ubuntu powinno być w wersji 22.04, testowanie pvc należy zrobić z poziomu ranchera.

no_root_squash nie powinno być dodane w exports? u mnie bez tego instalacja w ogóle nie szła z tego co kojarzę.

Tak, to też powinno być. Pod koniec instalacji usuwamy.

zarówno z no_root_squash ja i bez nie idzie. Zaczynam robić na ubnt 22.04 - na razie dziękuję za podpowiedzi i pomoc - wrócę jeśli problem będzie dalej występował

Witam.
Mam ten sam problem na wersji 22.04.

Mam wrażenie, że problem pojawił się gdzieś w ciągu ostatnich 2 tygodni. Instaluje testowe ezd 5x w ciągu ostatnich 2 miesięcy, na tych samych wyjściowych vhostach, i dopiero ostatnio mam opisany powyżej problem z nfs. Sprawdziłem czy nie został ostatnio zmieniony nfs-subdir-external-provisioner:4.0.18, ale to nie ten problem.
p.s.
Wcześniejsza instalacja na ubuntu 24 nie robiła problemów w tym miejscu. Teraz testuje na Ubuntu 22 i 2 tygodnie temu instalacja poszła dalej, przeszedł test, a dzisiaj nie działa- też mam komunikat j.w.

Witam.
Rozwiązałem ten problem.
W pliku /etc/exports musi byś wpisany adres IP serwera aplikacyjnego. Ja miałem wpisany IP serwera NFS.
Po zmianie konfiguracji należy zrestartować usługę NFS

sudo systemctl restart nfs-server

Trochę wstyd się przyznać do poziomu “stażysta”.
Na maszynie ze storage, po restarcie, firewall zablokował połączenia z nfs-em.

Mam ten sam błąd, Ubuntu 22.04, ufw wyłączone. W podglądzie zdarzeń mam:
failed to provision volume with StorageClass “nfs-client”: unable to create directory to provision new pv: mkdir /persistentvolumes/ezd-test-pvc-8075daa9-c6dc-8040-89a3-7aacd454599f: read-only file system

System plików tylko do odczytu. To jest jakiś osobny dysk? Dobrze podmontowany?

Mam dwa dyski, na jednym partycja / ext4 na drugim (fizycznym) /home też ext4. Wszystko robione wg poradnika ze strony Instrukcja instalacji EZD RP – środowiska testowe, rozwojowe lub edukacyjne – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP
P.S.
w katalogu /nfs gdzie powinien się stworzyć PVC ręcznie mogę tworzyć pliki, zapisywać itd. W pliku /etc/exports mam wpisy: /nfs ip_servera (rw,sync,no_subtree_check,no_root_squash)

1. Sam serwer nfs działa?
    systemctl status nfs-server zwraca informacje, że usługa działa prawidłowo?

2. W logu masz /persistentvolumes/
    Prawidłowo zmodyfikowałeś konfigurację nfs konektora?

ad. 1 - działa
ad. 2 - tak, zmiana katalogu na /nfs , nobody:nogroup w katalogu głównym, uprawnienia 755. + IP serwera, chociaż w tym wypadku to ten sam serwer, ale IP wpisane.
P.S.
Przy wejściu do Ranchera cały czas mi wisi: Waiting for a volume to be created either by the external provisioner ‘cluster.local/nfs-nfs-subdir-external-provisioner’ or manually by the system administrator. If volume creation is delayed, please verify that the provisioner is running and correctly registered.
P.S.2
nie wiem, czy to ważne, chociaż na tym etapie instalacji nie wydaje mi się, ale repo z NASK mam jeszcze nie zatwierdzone.

Powinno działać, jeszcze nie instalujesz aplikacji ezdrp, do której musisz mieć dostęp.

Możesz pokazać plik /etc/exports? (raczej to nie to, ale chce coś zweryfikować)

Wszystko masz na jednej maszynie?

Plik: /nfs 192.168.4.24 (rw,sync,no_subtree_check,no_root_squash)
Tak, wszystko stawiam na razie testowo na jednej maszynie.

To faktycznie Twój plik? Jak jest spacja po adresie IP i konfiguracji to wg mnie masz błędy w nfs-server. Skasuj spację, zrestartuje nfs-server i sprawdź jeszcze raz.

1 polubienie

Przepraszam, że dopiero teraz, ale przerwa na sprawy tzw. rodzinne. Faktycznie, nawet w instrukcji jak byk nie ma spacji, moja wina i przeoczenie. Poszło, PVC w katalogu /nfs utworzone. Dziękuję pięknie, no i przepraszam za zamieszanie. Na razie repo z NASK dalej wisi na czerwono, więc muszę czekać. Dzięki wielkie jeszcze raz, pozdrawiam.