Dzień Dobry
Mam dość nietypowy problem. Użytkownik nie może się zalogować do swojego profilu EZD na swoim komputerze stacjonarnym.
Sytuacja jest następująca. Odpala się strona z logowaniem, po wprowadzeniu danych następuje ciągłe “myślenie” przeglądarki tak jakby serwer nie dostawał uprawnień do wejścia dalej.
Ten sam użytkownik może zalogować się na swój profil EZD na niektórych stacjach roboczych.
Na stacji tego użytkownika nie można się z kolei zalogować z żadnego konta EZD. Każda próba kończy się na etapie wpisania danych.
Co zostało wykonane do tej pory:
Instalacja przeglądarki i konfiguracja na czysto od nowa, instalacja przeglądarki zastępczej.
Instalacja sterowników karty sieciowej, konfiguracja sieciowa (stały adres IP, DHCP).
Odblokowanie stacji poprzez odinstalowanie Antywirusa, zapory, wszelkich innych zabezpieczeń.
Utworzenie nowego konta z uprawnieniami administratora.
Weryfikacja ustawień w urządzeniu FortiGate.
W tym momencie tylko jeden użytkownik na całą stację ma taki problem.
Proszę o podpowiedź co ewentualnie jeszcze mogę zweryfikować lub zmienić.
W tego typu sytuacjach w naszej jednostce zgłaszaliśmy do naszego IT, aby wgrali do przeglądarki wymagane certyfikaty.
Dzień dobry,
a proszę jeszcze sprawdzić zablokowanych użytkowników w EZD.
(jako wisienkę na torcie wykonanych czynności)
Dzień Dobry
W tym momencie jeszcze raz potwierdziłem i użytkownik nie jest zablokowany w EZD. Potwierdzało by to, że jest możliwość zalogowania się na innej stacji roboczej, jednak nie na wszystkich. Dzisiaj jeszcze stawiam czysty system na laptopie testowym (aktualnie na nim nie ma możliwości zalogowania się do EZD) jeśli po tej operacji zostanie przywrócony dostęp tzn. że problem zawęża się tylko do urządzenia.
Ewentualnie może „coś” siedzieć w FotiGate ale niestety nie jestem aż tak zaawansowanym użytkownikiem żeby potwierdzić, że sprawdziłem wszystko co możliwe pod tym względem. Jednak na pierwszy rzut oka nie widać żeby tam co kolwiek się wykrzaczyło.
Tak czy inaczej dziękuję za podpowiedź ponieważ reinstalacja systemu w tym przypadku to zdecydowanie ostateczność.
Dzień Dobry
Proszę o podpowiedź o jakie certyfikaty chodzi. Ponieważ po instalacji przeglądarki na nowo wrzuciłem wszystkie niezbędne certyfikaty, oraz doinstalowałem na nowo programy związane z działaniem EZD tj. FileMonitor i QuickScan.
Pozdrawiam
Mariusz Kozak
Zebrałam jeszcze taką podpowiedź, proszę jeszcze sprawdzić synchronizację czasu w komputerze użytkownika.
Bingo! Faktycznie godzina różniła się dosłownie o minutę wstecz i okazało się to kluczowe dla uwierzytelnienia w systemie. Dziękuję za podpowiedź