Czy można prosić o dokument listy zmian do wersji 21.15.13 ?
Wszystkie zmiany w wersjach są publikowane tutaj
a jest już dostępna w repozytorium do ściągnięcia?
Bo opis zmian został umieszczony 3.07, ale wersji pobrać nie można.
Tak. Podgląd wersji dostępnych w publicznym repozytorium dostępny jest pod linkiem: https://git.eadministracja.nask.pl/api/packages/ezdrp/helm/index.yaml
W Rancherze też zmienił się adres repozytorium - NASK rozsyłał maile z instrukcją
to można prosić o nowy adres do repozytoroium ?
Adres do wpisania w Rancherze: https://git.eadministracja.nask.pl/api/packages/ezdrp/helm
Mógłbyś coś więcej o tej wiadomości napisać? Zastanawiam się kto był adresatem tej wiadomości ponieważ ja takiej nie otrzymałem i zastanawiam się skąd zwykły administrator systemu EZD RP (z mojego adresu wysyłaliśmy wniosek o dostęp do repozytorium) ma czerpać informacje o tym, że zmianie uległ adres?
Jedyne co widziałem, to nowa lista zmian, ale nie zauważyłem, żeby była informacja o zmianie linku do repozytorium. Nie pojawiała się nowa wersja do instalacji więc założyłem, że rejestr zmian wyszedł przed opublikowaniem wersji.
Teraz zacząłem trochę grzebać, to zwróciłem uwagę, że linki się zmienił w instrukcjach instalacji (w przypadku aktualizacji na zrzutach cały czas widoczny jest ‘stary’ adres).
Pod koniec maja otrzymaliśmy od Zespołu EZD RP maila - na nasz główny adres skąd wysyłamy zgłoszenia - informującego, że od dnia 01.06.2025 nastąpi zmiana adresu repozytorium Helm wykorzystywanego do instalacji i aktualizacji systemu EZD RP.
Nowe repozytorium jest aktywne pod adresem:
Index URL: https://git.eadministracja.nask.pl/api/packages/ezdrp/helm
Dostaliśmy też instrukcję pokazującą, gdzie i co zmienić w Rancherze.
A wczoraj dopytaliśmy się o nowy adres dostępu do repozytorium bez Ranchera.
@tomdzieg Czyli macie wsparcie z NASK?
My jako jednostka bez wsparcia nie mamy maila podłączonego do zgłoszeń, bo nie możemy ich robić..
@tomasznowotniak dokładnie tak samo wygląda to u nas.
@Jakub_Stefaniak Tak, mamy wsparcie z NASK. A wy kaskadowo wdrażacie przez UM, dobrze się domyślam?
My wdrożyliśmy produkcyjnie od 1 kwietnia, ale samodzielnie (tj. z komercyjnym wsparciem firmy zewnętrznej). Stąd jedynym źródłem informacji jest dla nas to forum.
Czy instrukcja zmian w Rancherze jest bardzo skomplikowana.
Dodanie repozytorium nie jest problemem.
Jak ustawić aplikację żeby aktualizowała się z nowego repozytorium?
Dodaj nowe (nie wiem czy nazwa ma znaczenie, ja dałem taką samą), usuń stare repozytorium i chyba to wszystko.
W Rancherze wejść do zakładki Apps i wybrać Repositories. Edytować dotychczasowe repozytorium EZD RP, wkleić nowy adres url a innych parametrów nie ruszać. Zapisać zmiany. Na koniec w Apps → Repositories, zaznaczyć checkbox przy repozytorium EZD RP, a następnie kliknąć przycisk Refresh
Dziękuję za cenną wskazówkę ![]()
Czy robiąc aktualizację z nowego repozytorium jest możliwość wybrać wersję (A) lub (B)?
Raczej jak miałeś A, to nie przejdziesz na B przez aktualizację
Przy aktualizacji z 19.7.55 do wersji 21.11.11 (A), “A” wskoczyło automatem, bez możliwości wyboru. Może jest sposób żeby przejść z (A) na (B).
A na 19.7.55 miałeś “Biurko” czy “Do obsłużenia”?