Podczas instalacji baz w systemie na 150 użytkowników mam poniższy problem.
Aplikacja ezdrp-db-dev-single:1.0.16 jest w stanie Pending-install i cały czas leci informacja
beginning wait for 33 resources with timeout of 10m0s
StatefulSet is not ready: ezd/database-postgresql. 0 out of 1 expected pods are ready
StatefulSet is not ready: ezd/database-postgresql. 0 out of 1 expected pods are ready
Dzień dobry Panie Marcinie,
Z informacji, które posiadam, otrzymaliście Państwo dostęp do repozytorium.
Problem prawdopodobnie wynika z błędnej konfiguracji DB w Rancher.
Proszę zwrócić szczególną uwagę w instrukcji na rozdział ‘Instalacja baz danych’ i elementy do modyfikacji np.: local-registry na publicregistry, itd.
Miałem podobny problem, wynikał on z tego że w pliku yaml były rezerwowane na sztywno zasoby dla poszczególnych podów (postgres itd). Początkowo porblem rozwiązałem usuwając z pliku yaml wszelkie rezerwacje zasobów. W drożenie tego w RKE (wdrożenie do 150 użytkowników) wymaga dla samych baz około 12 vCPU i około 12GB Ramu, tak jest to ustawione w pliku yaml. W RKE nie ma over-provisioning, czyli tyle ile zasobów ma klaster, tyle musi wystarczyć, nie ma możliwości odpalenia tego z limitami np. na 120% zasobów.
Mam nadzieje, że mój przekaz jest zrozumiały. Jednym słowem, aby bez problemowo wdrożyć bazy danych w schemacie do 150 użytkowników należy zapewnić w klastrze całościowo bazy + instalacja ezdrpapp około 24 vCPU i około 32 GB Ramu.
Konfiguracja i edycja YAML zgodnie z poradnikiem oraz radami użytkownika @tomcic / @Lukasz.Markiewicz , nie przynoszą pozytywnego rezultatu.
BŁĄD
helm install --namespace=ezd --timeout=10m0s --values=/home/shell/helm/values-ezdrp-db-dev-single-1.0.16.yaml --version=1.0.16 --wait=true database /home/shell/helm/ezdrp-db-dev-single-1.0.16.tgz
creating 33 resource(s)
beginning wait for 33 resources with timeout of 10m0s