E-doreczenia konfiguracja

Witam, ezd rp w wersji testowej bez problemu połączyłem ezd rp z testowym kontem e-doreczen, teraz przyszła pora na ezd rp w wersji produkcyjnej z produkcyjnym kontem e-doreczen. Certyfikaty wystawiałem w ten sam sposób czyli w aplikacji Cygwin pod Windowsem wedle samouczka https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/konfiguracja-uslugi-e-doreczenia-w-systemie/ jedyne co zmieniłem to wpis w Common Name

Common Name (CN) ‒ nazwa domeny, dla której ma być wystawiony certyfikat np. [ezd.domena.pl]; dla certyfikatów typu Wildcard podajemy nazwę domeny w postaci [*.domena.pl] lub adres IP wpisany we wniosku o dostęp do środowiska testowego INT eDOR dla systemu EZD,

w wersji testowej która działa użyłem adresu url dla wersji testowej, a w wersji produkcyjnej adresu do wersji produkcyjnej (adres domeny url, mamy instalacja chmurową), niestety przy próbie sprawdzenia wiadomości pojawia się błąd:

Object reference not set to an instance of an object.

czy ktoś miał podobny błąd i wie jak to rozwiązać ? certyfikaty wystawiałem już kilka razy i za każdym razem ten sam błąd po stronie ezd rp po wejściu w opcje sprawdzenia skrzynki.

gdyby ktoś miał podobny problem to otrzymałem odpowiedz z supportu komunikat Object reference not set to an instance of an object wynika z problemu poczty polskiej (słaba wydajność serwerów) i ostatnio pojawia się coraz częściej. edoreczenia faktycznie działają mogę przeszukiwać bazę kontaktów BAE.

1 polubienie

Baza to oddzielna usługa (BAE API). W sumie niewiele mająca wspólnego z UA API odpowiadające za wysyłanie i odbieranie przesyłek.

Może być tak, że BAE API ow.edoreczenia.gov.pl działa pięknie, a UA API uaapi-ow.poczta-polska.pl leży i kwiczy i na odwrót.

Tu widać, że nawet jest inna domena. Za BAE odpowiada Minister Cyfryzacji. A UA API to Poczta Polska.