Błędy w pracy EZDRP, błędy wysyłek epuapem, edoreczeniami

Pomóżcie w analizie i naprawie. Budżetu jakiegoś na wsparcie w tym roku już nie ma, a przy pracy w EZD RP użytkownicy zgłaszają tego typu błędy:

Podczas tworzenia ePisma i kliknięcia w UTWÓRZ zaczynają wyskakiwać okienka z napisem: Pojawił się błąd w aplikacji, który został zarejestrowany pod numerem … (pojawia się szereg znaków).

Komunikat ten pojawia się w kilkunastu okienkach i wyrzuca ze sprawy. Wysłanie poprzez PURDE pojawia się komunikat: Błąd w aplikacji. Skontaktuj się z administratorem.

Pisma wysyłane epuapem dublują się u odbiorcy kilkukrotnie, a w EZD RP jest 5 wysyłek tego samego, mimo że wysłane raz.

Po zalogowaniu się do Rancher są takie zdarzenia. Co i gdzie szukać?

W tym tygodniu były problemy z wysyłką, a dzisiejsza awaria mogła pogłębić problem.

Chyba znalazłem problem z błędami Secrets . Dziwne że zniknął mi w Rancherze Secret “registry” (bo przecież jakby nie było go tam wcale, to od samego początku byłyby takie problemy). Podejrzewam, że taka ilość logów zmniejszała ogólną sprawność całego systemu i stąd problemy z tymi awariami EZD, ale to jeszcze będę testował. Gdyby ktoś chciał coś dodać do mojej tezy to oczywiście zapraszam.

1 polubienie

Zaloguj się do GUI rabbita (domyślnie port 15672. Login: ezdrpadmin, hasło masz pewnie gdzieś zapisane / wyciągnij z yamla aplikacji ezdrp). Zobacz czy nie ma błędów na nodzie.

Nie wiem czy zostało to poprawione, ale domyślnie jest jakaś dziwna wartość sprawdzania wolnego miejsca na dysku i pomimo sporej wolnej przestrzeni rabbit wywala błędy. Można poprawić konfigurację rabbita (poszukaj na forum wątku) lub zwiększyć dysk na maszynie z rabbitem.

Błędy Secrets rozwiązalem, ale teraz walczę z kolejnymi błędami i tutaj mimo czytania dokumentacji stoję w miejscu. Nie wiem od której strony zacząć a te błędy mi zapisuje 4 na sekundę.

W /var/log/pods/ezd_integrator-api-6954dc8f5c-8t2mm_a6415a7f-59a8-47cc-9fb9-3ff6ab6687fd/integrator-api/0.log

2025-12-17T09:04:52.301785168Z stdout F {“@t”:“2025-12-17T09:04:52.3011421Z”,“@mt”:“[CallbackEnqueueWorker] Nieprzechwycony wyjatek”,“@l”:“Error”,“@x”:“ICE.Infrastructure.Configuration.InvalidConfigurationException: Group does not exist.\n at ICE.Infrastructure.Locking.LocksConfiguration.GetDataSource(String key, String group)\n at ICE.Infrastructure.Locking.DistributedLockFactory.GetLock(String key, String group)\n at EZDRP.Integrator.Callbacks.Workers.BackgroundWorker.ExecuteTask() in /opt/teamcityAgent/work/ff328896d5f605af/src/integrator/EZDRP.Integrator.Callbacks/Workers/BackgroundWorker.cs:line 66”,“SourceContext”:“CallbackEnqueueWorker”,“MachineName”:“integrator-api-6954dc8f5c-8t2mm”,“ExceptionDetail”:{“HResult”:-2146233088,“Message”:“Group does not exist.”,“Source”:“ICE.AppCommon”,“TargetSite”:“Void MoveNext()”,“Type”:“ICE.Infrastructure.Configuration.InvalidConfigurationException”},“IceHost”:“Integrator”,“InstanceName”:“domain.pl”}

Mamy te same błędy w logach po aktualizacji systemu do wersji 21.26.6

No zobaczymy, czy to automagicznie zniknie przy kolejnej aktualizacji :slight_smile:

1 polubienie