# Tworzenie pisma w EZD i opatrywania ich pieczęcią z orzełkiem

**URL:** <https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342>\
**Category:** prowadzenie spraw\
**Created:** [23 Październik 2025 14:04 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342 "2025-10-23T14:04:13Z")\
**Posts on this page:** 13\
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika\_Latas](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/a88e4f/32.png) [@Dominika\_Latas](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika_Latas)\
**Data wpisu:** [23 Październik 2025 14:04 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/1 "2025-10-23T14:04:13Z")

</div>

Czy przepisy pozwalają na to aby pisma były przygotowywane w systemie EZD, następnie podpisywane elektronicznie, a po podpisaniu - drukowane i opatrywane pieczęcią z godłem? Chciałabym ustalić czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne z punktu widzenia zasad obiegu dokumentacji w systemie EZD oraz obowiązujących przepisów.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![quiris](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/quiris/32/498_2.png) [@quiris](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/quiris)\
**Data wpisu:** [23 Październik 2025 15:41 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/2 "2025-10-23T15:41:24Z")

</div>

Już dwa wątki na ten temat były na naszym forum:

> [@Okrągła pieczeć z orzełkiem](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/okragla-pieczec-z-orzelkiem/1564):
>
> Czy na decyzjach elektronicznie wstawiamy pieczęć z orzełkiem.

> [@Umieszczanie na dokumencie urzędowym wizerunku orła](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/umieszczanie-na-dokumencie-urzedowym-wizerunku-orla/2179):
>
> Dzień dobry. Czy prowadząc postępowanie administracyjne elektronicznie w EZD organ administracji rządowej zwolniony jest z używania pieczęci urzędowej o wizerunku orła?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika\_Latas](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/a88e4f/32.png) [@Dominika\_Latas](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika_Latas)\
**Data wpisu:** [23 Październik 2025 20:28 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/3 "2025-10-23T20:28:04Z")

</div>

Dzięki za informację 🙂

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![quiris](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/quiris/32/498_2.png) [@quiris](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/quiris)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 04:25 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/4 "2025-10-24T04:25:37Z")

</div>

Zwracam jednak uwagę na potencjalny problem w postaci tego, że w sprawie prowadzonej elektronicznie ostatni końcowy dokument to uroczysty akt przykładowo: świadectwo szkolne, dyplom, akt powołania etc.), który zwyczajowo i tradycyjnie, a nawet obligatoryjnie, bo urzędowy wzór to przewiduje, będzie potrzeba wystawienia dokumentu w wersji papierowej opatrzonej między innymi okrągłą pieczęcią urzędową.

W tej sytuacji urzędy radzą sobie np. tak:

> § 25. 1. Dyrektor komórki organizacyjnej Urzędu lub osoba upoważniona, podpisuje podpisem elektronicznym tylko zaakceptowane wcześniej dokumenty.  
> 2. Pisma w sprawach prowadzonych w EZD, **przeznaczone do wysyłki w postaci  
> papierowej:**
> 
> 1. drukuje się podpisane podpisem elektronicznym pismo wraz z uwierzytelnieniem  
> zawierającym co najmniej informację, że pismo zostało utrwalone w postaci elektronicznej i podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym, ze wskazaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby, która je podpisała oraz identyfikator tego pisma, nadawany przez EZD, lub
> 2. **drukuje się podpisaną podpisem elektronicznym treść pisma i podpisuje odręcznie wydruk przez osobę, która podpisała pismo w EZD**
> 
> — przy czym sposób wydruku i podpisywania pism w komórce organizacyjnej Urzędu określa  
> jej dyrektor.

[https://www.gov.pl/attachment/2e31a7d1-f8ab-42d0-90ab-8ac69deb6183](https://www.gov.pl/attachment/2e31a7d1-f8ab-42d0-90ab-8ac69deb6183)

To świeży dokument z 4 lutego 2025 r.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika\_Latas](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/a88e4f/32.png) [@Dominika\_Latas](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika_Latas)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 06:34 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/5 "2025-10-24T06:34:36Z")

</div>

Zastanawiałam się czy nie przyjąć takiego rozwiązania że Dyrektor komórki organizacyjnej podpisuje pismo podpisem elektronicznym, następnie pracownik drukuje podpisane podpisem elektronicznym pismo wraz z uwierzytelnieniem i zanosi do kancelarii celem opatrzenia dokumentu okrągłą pieczęcią urzędową. Zastanawiam się tylko czy tak przyjęta forma tzw. hybrydowa może być stosowana?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Sebastian](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/s/4da419/32.png) [@Sebastian](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Sebastian)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 12:43 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/6 "2025-10-24T12:43:03Z")

</div>

[Dominika\_Latas](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/dominika_latas), w jaki sposób chcesz wysłać pismom do odbiorcy i jaką prowadzisz sprawę - papierową czy elektronicznie?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika\_Latas](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/a88e4f/32.png) [@Dominika\_Latas](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika_Latas)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 14:43 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/7 "2025-10-24T14:43:33Z")

</div>

Dokument chcę dać stronie papierowo

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika\_Latas](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/a88e4f/32.png) [@Dominika\_Latas](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika_Latas)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 14:44 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/8 "2025-10-24T14:44:00Z")

</div>

Ale sprawę prowadzę elektronicznie

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Sebastian](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/s/4da419/32.png) [@Sebastian](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Sebastian)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 15:36 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/9 "2025-10-24T15:36:33Z")

</div>

No to wydrukuj pismo ale bez uwierzytelnienia i daj szefostwu do podpisu odręcznego, zrób skan i dodaj na wszelki wypadek do sprawy, a podpisane odręcznie pismo dasz/wyślesz pocztą tradycyjną jednostce.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![quiris](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/quiris/32/498_2.png) [@quiris](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/quiris)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 17:14 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/10 "2025-10-24T17:14:56Z")

</div>

Po co ten skan? Przecież ma oryginał w aktach?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Sebastian](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/s/4da419/32.png) [@Sebastian](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Sebastian)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 17:53 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/11 "2025-10-24T17:53:56Z")

</div>

Tak ale nie egzemplarz który wysyłasz do urzędu - napisałem chyba wyraźnie **na wszelki wypadek**. Tu chodzi o to żeby nikt nie zarzucił, że elektronicznie jest w sprawie jedno pismo, a do jednostki wysłano pismo o innej treści.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![quiris](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/quiris/32/498_2.png) [@quiris](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/quiris)\
**Data wpisu:** [24 Październik 2025 20:09 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/12 "2025-10-24T20:09:42Z")

</div>

Przecież to nie nie może być inna treść. **Treść musi być ta sama**.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Sebastian](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/s/4da419/32.png) [@Sebastian](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Sebastian)\
**Data wpisu:** [27 Październik 2025 08:39 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/tworzenie-pisma-w-ezd-i-opatrywania-ich-pieczecia-z-orzelkiem/3342/13 "2025-10-27T08:39:40Z")

</div>

Oczywiście, że treść musi być ta sama - masz w 1000% rację. Ja w swojej karierze zawodowej spotkałem, się z zarzutem, że to nie była ta sama treść, a pismo różniło się jedynie tym, że pomimo tego że treść była ta sama to w podpisanym odręcznie egzemplarzu były dwie odręczne były dwie adnotacje: “_Szanowny Panie_” oraz "_Z poważaniem"_. Tak jak wskazałem, można dodać skan takiego pisma podpisanego odręcznie na wszelki wypadek ale, obowiązku nie ma.
