dzień dobry,
przy wypełnianiu metadanych występuje pozycja: rodzaj dokumentu. Jako administrator mogę dopisywać różne pozycje zgłaszane przez użytkowników systemu. Wpis zajmuje kilka sekund. Ale pytanie jest czy jest sens tworzyć niezliczoną liczbę pozycji. U mnie w tej chwili jest 47. Tworzycie Państwo kolejne pozycje czy sugerujecie używanie już utworzonych, jeżeli nie można przypisać do żadnej to do: Inne pismo / dokument? Jak wspomniałem, mogę je tworzyć, zajmuje to kilka sekund. Ale jeśli będę dopisywać kolejne rodzaje, np. karta obserwacji, to sumienny pracownik wybierze właściwą a inny wybierze i tak inne pismo/dokument. Jakie jest Państwa podejście?
d.cyppel jak wspomniałeś masz możliwość dopisywania pozycji do słowników - masz już 47 pozycji, pytanie ile pozycji dopiszesz? 50, 100, 1000? Czym jest podyktowane dopisywanie kolejnych pozycji - przepraszam za sformułowanie - wymysłem pracowników, czy macie do tego jakąś procedurę? Nie chodzi o to żeby dopisać 1000 pozycji, ale żeby dopisać te, które będą rzeczywiście używane. Ile z tych pozycji, które dopisałeś jest realnie używane?
Ja dopisałam zaledwie kilka ponieważ te zaproponwane przez nas pracownicy dość dobrze sobie odnajdują. Kiedy pojawia się jakiś specyficzny dokument zalecam wybieranie opcji "Inne pismo/dokument".
Można prosić o informację, jakie Pani dopiosała?
Na pewno dopisałam: Publikacja, Wypożyczenie między biblioteczne, Sprawozdanie, Odpowiedź. I na ten moment nie mamy większych potrzeb poszerzania tego katalogu.