# Drukowanie dokumentu podpisanego elektronicznie

**URL:** <https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348>\
**Category:** Ogólne\
**Tags:** obieg-dokumentów\
**Created:** [18 Marzec 2025 14:14 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348 "2025-03-18T14:14:29Z")\
**Posts on this page:** 14\
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Wojdan2001](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/wojdan2001/32/644_2.png) [@Wojdan2001](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Wojdan2001)\
**Data wpisu:** [18 Marzec 2025 14:14 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/1 "2025-03-18T14:14:30Z")

</div>

Dzień dobry,  
Jako organ prowadzimy postępowanie, w którym stronami jest podmiot posiadający ADE i podmiot, który nie posiada tego adresu.  
Dla podmiotu, który posiada ADE wysyłamy decyzję podpisaną elektronicznie, a dla drugiego podmiotu drukujemy nowy dokument i podpisujemy go tradycyjnie?  
Co w przypadku gdy w aktach również musimy zostawić jeden egzemplarz wydanej decyzji ? Wtedy zostawiamy też dokument podpisany tradycyjnie?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![tskwarka](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/tskwarka/32/352_2.png) [@tskwarka](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/tskwarka)\
**Data wpisu:** [18 Marzec 2025 17:27 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/2 "2025-03-18T17:27:06Z")

</div>

Dzień dobry,

odpowiadając na postawione pytania:

**1) Jako organ prowadzimy postępowanie […]**

Jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej - decyzję można sporządzić i podpisać elektronicznie w systemie EZD RP

**2) Dla podmiotu, który posiada ADE wysyłamy decyzję podpisaną elektronicznie […]**

Plik decyzji (z podpisem elektronicznym) należy wysłać usługą eDoręczenia na ADE strony postępowania, za pomocą PURDE

**3) …a dla drugiego podmiotu drukujemy nowy dokument i podpisujemy go tradycyjnie?**

J.w + wysyłka usługą eDoręczenia za pomocą PUH (o ile nie ma przeszkód technicznych i organizacyjnych).

**4) Co w przypadku gdy w aktach również musimy zostawić jeden egzemplarz wydanej decyzji ? Wtedy zostawiamy też dokument podpisany tradycyjnie?**

Wszystko zależy od sposobu dokumentowania sprawy.

- W sprawie prowadzonej elektronicznie - w aktach cały czas pozostaje plik decyzji podpisany elektronicznie + elementy korespondencji wychodzącej.
- W sprawie prowadzonej tradycyjnie (papierowo) - w systemie EZD RP (w sprawie) - j.w. ➡ natomiast do teczki aktowej należy odłożyć wydrukowany dokument wraz z uwierzytelnieniem złożonego podpisu elektronicznego + wiadomość eDoręczeń + wszystkie dowody wysyłkowe/odbioru.

Dziękuję i miłego wieczoru,  
Tomasz Skwarka

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Morina](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/m/779978/32.png) [@Morina](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Morina)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 07:05 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/3 "2025-03-19T07:05:01Z")

</div>

Ja bym jeszcze dołączyła pouczenie że _" Kwalifikowany podpis elektroniczny ma skutek prawny równoważny podpisowi własnoręcznemu (art. 25 ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 910/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. w sprawie identyfikacji elektronicznej i usług zaufania w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym oraz uchylające dyrektywę 1999/93/WE). Zgodnie z art. 39 indeks 3 § 1 ustawy k.p.a. wydruk pisma sporządzonego w postaci elektronicznej stanowi dowód tego, co zostało w nim stwierdzone i nie wymaga odręcznego podpisu."_  
oraz obligatoryjnie wskazała **jednoznaczny identyfikator pisma - który jest generowany w systemie EZD**  
Pozdrawiam serdecznie 😉

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/779978/32.png) [@Dominika](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 08:51 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/4 "2025-03-19T08:51:49Z")

</div>

Dzień dobry,

Ponoć poczta dołącza takie uwierzytelnienie.

"Do zawartości przesyłki w ramach PUH operator wyznaczony dołącza potwierdzenie, że integralność i pochodzenie dokumentu wysłanego przez podmiot publiczny zostały zapewnione za pomocą środka identyfikacji elektronicznej (art. 46 ustawy o doręczeniach elektronicznych).

Przykładowa przesyłka PUH wraz z opisem znajduje się na infografice w materiałach poniżej. Zwiera ona stronę adresową przygotowaną na podstawie danych od nadawcy i potwierdzenie, że wydruk jest zgodny z nadanym dokumentem elektronicznym."

“Przepisy zrównują mocą dowodową wydruków wykonanych przez operatora wyznaczonego i dokumentów, z których zostały wykonane (art. 47 ust. 2 ustawy o doręczeniach elektronicznych). Wydruk wykonany z elektronicznego dokumentu urzędowego uzyskuje moc dowodową tego dokumentu.”

> **[Moc dowodowa dokumentu w publicznej usłudze hybrydowej - e-Doręczenia -...](https://www.gov.pl/web/e-doreczenia/moc-dowodowa-dokumentu-w-publicznej-usludze-hybrydowej)**

pozdrawiam

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![tskwarka](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/tskwarka/32/352_2.png) [@tskwarka](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/tskwarka)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 09:09 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/5 "2025-03-19T09:09:51Z")

</div>

Dzień dobry,

bardzo dziękuję za tę informację 🙂  
Takie uwierzytelnienie jest bardzo pomocne w procesie!

Miłego dnia.  
Tomasz Skwarka

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Morina](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/m/779978/32.png) [@Morina](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Morina)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 10:46 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/6 "2025-03-19T10:46:08Z")

</div>

To nie jest **uwierzytelnienie** podpisanego dokumentu - tylko potwierdzenie integralności (pochodzenia oraz tego że nikt w tym nie grzebał tzn nie dodał żadnej więcej strony itp)

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Morina](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/m/779978/32.png) [@Morina](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Morina)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 10:55 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/7 "2025-03-19T10:55:40Z")

</div>

![obraz](https://europe1.discourse-cdn.com/flex017/uploads/ezdrp/original/1X/a78c209c429eaa598e42db92cf392b322d224d92.png)

 ![obraz](https://europe1.discourse-cdn.com/flex017/uploads/ezdrp/original/1X/2532414224a6da51ddbd876bd02e8ce23c1a0ab7.png)

Oto mi chodzi ;)Tego poczta Wam nie dołączy 🙂

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![tskwarka](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/tskwarka/32/352_2.png) [@tskwarka](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/tskwarka)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 12:40 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/8 "2025-03-19T12:40:16Z")

</div>

Czy ten zrzut ekranu pochodzi z systemu EZD-PUW?  
System EZD RP nie generuje tego w ten sposób.

Poza tym identyfikator dokumentu nie jest nam potrzebny - przecież mamy znak sprawy.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Morina](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/m/779978/32.png) [@Morina](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Morina)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 12:52 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/9 "2025-03-19T12:52:35Z")

</div>

Tak tak – z PUW …

A identyfikator jest potrzebny – są już wyroki sądowe które potwierdzają, że musi być identyfikator dołączony 😉

Tak samo jest w KPA 39 indeks3 par. 2 pkt 2 (tam też jest mowa o identyfikatorze) 😉

Pozdrawiam

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![tskwarka](https://dub1.discourse-cdn.com/flex017/user_avatar/forum.ezdrp.gov.pl/tskwarka/32/352_2.png) [@tskwarka](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/tskwarka)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 13:03 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/10 "2025-03-19T13:03:05Z")

</div>

W systemie EZD RP wygląda to podobnie:

 ![image](https://europe1.discourse-cdn.com/flex017/uploads/ezdrp/original/1X/35adce2ebd1d9f7424b1084f413bc12ddfabda24.png)

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Sebastian](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/s/4da419/32.png) [@Sebastian](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Sebastian)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 13:06 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/11 "2025-03-19T13:06:08Z")

</div>

Więcej o tym jak wygenerować uwierzytelnienie o którym pisze [tskwarka](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/tskwarka) mowa jest w tym artykule w podręczniku EZD RP: [https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/podpisywanie-dokumentow-w-sprawie/](https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/podpisywanie-dokumentow-w-sprawie/)

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![070679](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/0/dbc845/32.png) [@070679](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/070679)\
**Data wpisu:** [19 Marzec 2025 14:13 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/12 "2025-03-19T14:13:21Z")

</div>

Dzień dobry, klientami urzędu są osoby prywatne, które nie mają adresu e-puap ani e-doręczeń, korespondencja z nimi prowadzona jest papierowo za pośrednictwem Poczty Polskiej.  
Sprawy w/w klientów urzędu prowadzone są w teczkach elektronicznych. Realizowane zadania są na podstawie Kodeksu Cywilnego i Kodeksu Postępowania Cywilnego.  
Mając powyższe na uwadze proszę o informację czy pismo kierowane do klienta drogą tradycyjną tj. za pośrednictwem Poczty Polskiej, podpisane elektronicznie w EZD (bez odręcznej parafki/podpisu osoby podpisującej dokument elektronicznie) z dołączonym uwierzytelnieniem podpisu z EZD nadaje moc prawną wydrukowi (w odniesieniu jak już wyżej wskazano KC czy KPC)?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Morina](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/m/779978/32.png) [@Morina](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Morina)\
**Data wpisu:** [2 Kwiecień 2025 12:04 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/13 "2025-04-02T12:04:42Z")

</div>

znaczenie dowodu z wydruku elektronicznego, znajduje swoje odzwierciedlenie w coraz bogatszym orzecznictwie przykładowo:

I ACz 1810/12 “Wydruk komputerowy oparty na programie księgowym stanowi dowód, o którym mowa w art. 308 k.p.c. i art. 309 k.p.c.”  
I CSK 138/08 “W kodeksie postępowania cywilnego nie zawarto zamkniętego katalogu środków dowodowych i dopuszczalne jest skorzystanie z każdego źródła informacji o faktach istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, jeśli tylko nie jest to sprzeczne z przepisami prawa. Art. 309 k.p.c. może mieć zastosowanie także do niepodpisanych wydruków komputerowych.”

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![070679](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/0/dbc845/32.png) [@070679](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/070679)\
**Data wpisu:** [2 Kwiecień 2025 14:46 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/drukowanie-dokumentu-podpisanego-elektronicznie/2348/14 "2025-04-02T14:46:59Z")

</div>

Dziękuję bardzo z a odpowiedź
