# Dokumenty elektroniczne w sprawie prowadzonej papierowo

**URL:** <https://forum.ezdrp.gov.pl/t/dokumenty-elektroniczne-w-sprawie-prowadzonej-papierowo/4966>\
**Category:** prowadzenie spraw\
**Created:** [22 Czerwiec 2026 07:37 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/dokumenty-elektroniczne-w-sprawie-prowadzonej-papierowo/4966 "2026-06-22T07:37:30Z")\
**Posts on this page:** 4\
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![PaulinaSad](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/p/c2a13f/32.png) [@PaulinaSad](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/PaulinaSad)\
**Data wpisu:** [22 Czerwiec 2026 07:37 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/dokumenty-elektroniczne-w-sprawie-prowadzonej-papierowo/4966/1 "2026-06-22T07:37:30Z")

</div>

Dzień dobry, jak postępujecie Państwo w sytuacji kiedy sprawa prowadzona jest w formie papierowej, ale występują w niej głównie wpływy elektroniczne (e-doręczenia i e-PUAP).

Czy wydruk takiego wpływu musi posiadać etykietę z nr RPW i pięczęć WPŁYNĘŁO? Czy wystarczy wydruk takiego dokumentu i włączenie go do teczki papierowej? Kto drukuje taki dokument- pracownik sekretariatu czy pracownik, który prowadzi sprawę?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Dominika](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/779978/32.png) [@Dominika](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Dominika)\
**Data wpisu:** [22 Czerwiec 2026 07:58 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/dokumenty-elektroniczne-w-sprawie-prowadzonej-papierowo/4966/2 "2026-06-22T07:58:54Z")

</div>

Dzień dobry,  
moim zdaniem wystarczy wydrukować i napisać na nim numer RPW oraz wydrukować i podpisać do tego dekretację zastępczą.  
Do sprawy papierowej takie wydruki powinna robić osoba prowadząca sprawę, jako odpowiedzialna za całość.🙂

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Morina](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/m/779978/32.png) [@Morina](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Morina)\
**Data wpisu:** [22 Czerwiec 2026 12:06 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/dokumenty-elektroniczne-w-sprawie-prowadzonej-papierowo/4966/3 "2026-06-22T12:06:10Z")

</div>

**Czy wydruk musi mieć etykietę RPW i „wpłynęło”?** Tak – powinien mieć oznaczenie kancelaryjne - wystarczy napisać odręcznie 🙂 Sam wydruk bez tych elementów nie zapewnia powiązania dokumentu z rejestrem wpływów, więc nie jest wystarczający do akt papierowych.  
**Czy wystarczy wydruk i włączenie do teczki?** Nie do końca tylko jeśli jest oznaczony jako wpływ (data, identyfikacja wpływu).  
**Kto drukuje dokument?** To zależy od organizacji obiegu. Najważniejsze nie jest „kto drukuje”, tylko żeby dokument był zarejestrowany (RPW) i prawidłowo oznaczony przed wpięciem do akt.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![LukaszH](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/l/a8b319/32.png) [@LukaszH](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/LukaszH)\
**Data wpisu:** [22 Czerwiec 2026 12:22 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/dokumenty-elektroniczne-w-sprawie-prowadzonej-papierowo/4966/4 "2026-06-22T12:22:52Z")

</div>

Jeśli są to wydruki dokumentów sprawy prowadzonej na podstawie KPA, to proszę pamiętać o **Art. 39 3** KPA
