Blad logowania do ranchera

witam. Co jakis czas mam problem z logowaniem do ranchera, mianowicie odrzuca mi moj login i haslo ktory wczesniej dzialal ok. EZD rdp testowy dziala, wywala sie tylko uwierzytelnianie do ranchera. Dokładniej, lezy rancher-webhook. Czy ktos z was ma taki problem ? mialem wczesniej testowke na 22.04 i ranchera v2.7.9 i tu smiga do dzis bez problemu. Na nowej instalacji na 24.04.4 z rancherem v2.12.3 co jakis czas problem z logowaniem. Czy jest to ogolnie znany problem czy tylko cos u mnie ?

Nie jestem ekspertem od Ranchera. Znalazłem informację, że to znany błąd i po instalacji czystego v2.12.3-alpha3 należy wykonać Upgrade Rancher to v2.13-head
[BUG] Rancher nie usuwa haczyków CAPI, gdy EmbeddedCAPI jest fałszywy · Numer #52335 · Ranczer/Ranczer

wersja head to rozwojowa, wolal bym jej nie instalowac. ten błąd co podales to chyba dotyczy czegos innego

Na jednej z testowych instalacji okazało się, że w kontenerze w którym jest Rancher baza kubernetes etcd przekroczyła limit wielkości, co spowodowało ciągłe restarty kontenera ranchera i problem z zalogowaniem. Rozwiązanie to zatrzymanie restartów kontenera, ręczna kompresja i defragmentacja tej bazy.

mi ten problem wystepuje na calkowicie pustej bazie. nawet nie dodawalem jeszcze kont userow w kuip. baza ma 150 gb wolnego miejsca na dysku

Chodzi o tą bazę etcd, która jest w kontenerze rancher, bo aplikacja Rancher działa na swoim lokalnym klastrze kubernetes. Miejsce na dysku nie ma znaczenia w tym przypadku. Po wejściu w logi kubernetes w kontenerze rancher będzie pełny opis o co chodzi :slight_smile: PS. Przy instalacji zgodnie z instrukcją mamy kontener rancher na anonimowych wolumenach także warto to sobie ogarnąć w razie W.

U mniew etcd nie jest problemem. DB SIZE 94 MB, brak alarmów, leader=true. tak wiec etcd zdrowe

Rancher v2.12.3, single-node Docker. Po każdym restarcie VM: failed calling webhook rancher.cattle.io.authconfigs.management.cattle.io: no endpoints available for service rancher-webhook. Czy wiecie moze czy jestr zalecany jakis konkretny stabilny tag ranchera zawierający poprawkę, czy poprostu użycie v2.13-head?