# Archiwizacja składów chronologicznych

**URL:** <https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931>\
**Category:** Użytkowanie i praca w systemie\
**Created:** [15 Styczeń 2025 09:03 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931 "2025-01-15T09:03:04Z")\
**Posts on this page:** 5\
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![katarzyna.matysiak](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/k/ba8739/32.png) [@katarzyna.matysiak](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/katarzyna.matysiak)\
**Data wpisu:** [15 Styczeń 2025 09:03 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931/1 "2025-01-15T09:03:04Z")

</div>

Czy składy chronologiczne podlegają archiwizacji? Jeśli tak to po jakim czasie i jaką mają kategorię archiwalną? Czy i kiedy ewentualnie brakuje się taką dokumentację?

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Julitabj](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/j/bc79bd/32.png) [@Julitabj](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Julitabj)\
**Data wpisu:** [15 Styczeń 2025 10:48 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931/2 "2025-01-15T10:48:39Z")

</div>

Dzień dobry, składy nie mają kategorii archiwalnej (dokumenty znajdujące się w składzie mają taką kategorię jaką ma sprawa, której dokument dotyczy) poza składem informatycznych nośników danych w pełni przeniesionych do sytemu lub wydrukowanych w przypadku spraw papierowych → kat. BC.  
§ 38. Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r.

 ![instrukcja kancelaryjna - 38](https://europe1.discourse-cdn.com/flex017/uploads/ezdrp/original/1X/c24c4dd6d4b9eb5735ce6070cd4e06864dd029ad.png)

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![katarzyna.matysiak](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/k/ba8739/32.png) [@katarzyna.matysiak](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/katarzyna.matysiak)\
**Data wpisu:** [15 Styczeń 2025 11:16 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931/3 "2025-01-15T11:16:16Z")

</div>

Czyli dokumenty ze składu brakuje się indywidualnie według kategorii archiwalnej spraw, których dotyczą? Przy brakowaniu spraw trzeba odnaleźć dokumenty w składach chronologicznych i je usunąć? Czy można przyjąć że cały skład podlega brakowaniu w momencie, kiedy brakowany jest dokument z najdłuższą kategorią archiwalną? Przyjmując, że w zakładzie jest składnica akt a nie archiwum.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![Julitabj](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/j/bc79bd/32.png) [@Julitabj](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/Julitabj)\
**Data wpisu:** [16 Styczeń 2025 10:26 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931/4 "2025-01-16T10:26:46Z")

</div>

Nie ma znaczenia czy to jest składnica akt czy archiwum. Dokumenty ze składu chronologicznego brakuje się według kategorii sprawy. Przy brakowaniu spraw należy odnaleźć dokumenty w składzie chronologicznym i je fizycznie wybrakować. Od strony formalnej wymagana jest zgoda dyrektora właściwego miejscowo Archiwum.

---

<div class="post-metadata">

**Autor:** ![d.cyppel](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/779978/32.png) [@d.cyppel](https://forum.ezdrp.gov.pl/u/d.cyppel)\
**Data wpisu:** [1 Październik 2025 09:13 UTC](https://forum.ezdrp.gov.pl/t/archiwizacja-skladow-chronologicznych/1931/5 "2025-10-01T09:13:48Z")

</div>

dzień dobry,

podepnę się pod pytanie. Czy dla dokumentów które są częścią sprawy kat. A wydziela się odrębny skład chronologiczny wyłącznie dla tej kategorii?
